Според класацията “Дневник-100” “ЦБА Асет Мениджмънт” е сред най-добрите публични компании

Публикувано във в-к „Янтра ДНЕС“ на 18-05-2011

Търговската верига “ЦБА Асет Мениджмънт” АД се нареди в челото на престижната класация “Дневник-100”, оповестена вчера и представяща най-добрите публични компании за последната година.
Дружествата са разделени според размера на пазарната им капитализация – над 35 млн. лв. за големите и под това число за малките. Класацията е направена според консолидираните отчети на публичните компании на фондовата борса, броя на сключените сделки и пазарните капитализации за 2008 и 2009 г.
В генералната класация на компаниите с малка капитализация (под 35 млн. лв.) сред първите 50 най-проспериращи дружества са пет фирми от Великотърновска област. Най-напред е “ЦБА Асет Мениджмънт”, заемаща 7 място. За година компанията се е изкачила с 25 позиции нагоре. От 41-во на 13-то място излизат “Захарни заводи” АД Горна Оряховица. Най-голям е скокът при “Унипак” АД Павликени. Сега заводът за опаковки заема 19 позиция при 98 място година по-рано. На 39 място е фабриката за зърнени храни и пюрета “Слънчо” АД Свищов, а 47-о място е за компанията за спринцовки и медицински изделия “Момина крепост” АД – Велико Търново.
В класацията по приходи за годината “ЦБА АМ” е на второ място и се изпреварва само от “Топливо” – София. Търговската верига отчита за 2009 г. приходи от 129,513 млн. лева, което е ръст в реализирания оборот от 18,15 %. Въпреки спад от 5,96 на сто в приходите на годишна база, “Захарни заводи”- Горна Оряховица е на трето място с 83,607 млн. лв. В класацията за марж на печалбата “Слънчо” – Свищов е най-напред и заема четвърто място с ръст от 34,46 на сто.
В категорията на големите фирми (над 35 млн. лв. пазарна капитализация) няма фирми от региона. Първенството е за фармацевтичната компания “Софарма” АД.
Здравка МАСЛЯНКОВА