“ЦБА Търговски парк” ще зарадва сираци с гигантско шоколадово яйце

Публикувано във вестник „Янтра ДНЕС“ на 21.04.2011 г.

 По случай Великденските празници в супермаркета на ЦБА в Търговски парк Велико Търново бе поставено гигантско шоколадово яйце. То тежи 32,5 кг, високо е 1,10 м. Диаметърът му е 73 см, а обиколката – 230 см. Това е своеобразен рекорд за България. Яйцето е изработено изцяло от фин млечен шоколад и така отговаря на най-масовия български вкус. Продуктите са по класическата рецепта – захар, какаово масло, какаова маса, сухо мляко на прах, краве масло.

След празниците яйцето ще бъде дарено на 70-те малчугани от Дома за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи в Стражица. На всяко от тях ще се падне парче от почти половин килограм.
Яйцето е изработено от майстор сладкаря Румен Георгиев и неговия екип от софийската шоколадова фабрика “Милмекс”.
През 2008 г. в Бразилия бяха изработени и продадени петнадесетина гигански великденски яйца с цена по 7210 долара всяко. Те бяха само с 1 см по-високи от нашия тазгодишен рекордьор. В Белгия преди няколко години бе направено най-голямото шоколадово яйце на света. Тогава хиляди деца и родителите им се събират на пазара в малко селище край Брюксел, за да го видят. То бе високо 8 метра и 32 сантиметра и широко 6 метра и 39 сантиметра, а Негов създател е майсторът сладкар Гилиан.
сн. Даниел ЙОРДАНОВ